Vatten, Livets Källa!

Vatten fyller många funktioner för vårt välbefinnande. Människokroppen består av ca 65 procent vatten, vilket är nödvändigt för kroppens olika funktioner, såsom matsmältning, andning, blodcirkulation och temperaturreglering.

Vatten renar kroppen, optimerar näringsupptaget, transporterar in näringsämnen och transporterar ut slaggprodukter. Dessutom förbättrar vatten vår koncentrationsförmåga, vår fysiska prestation, musklernas återhämtning samt motverkar risken för förstoppning.

Problemet är att vi generellt dricker för lite! Någonstans mellan 1-1,5 liter per dag bör vi få i oss, beroende på hur mycket vätska vi får i oss via maten och hur mycket och hårt vi tränar.

Vatten bidrar även till en mättnadskänsla och minskar ditt sötsug. Det är därför perfekt att alltid ha en flaska vatten till hands.

Så här har ni det;

  • Inte jobbigt
  • Inte svårt
  • Inte dyrt

Ett glas vanligt kranvatten bidrar helt enkelt till god hälsa. Så skippa läsken, juicen och energidrycken. Blanda istället till din egen favoritvariant av smaksatt vatten som du kan njuta av hela dagen.

Häll upp friskt, kallt vatten i en kanna.

Lägg i valfri smaksättning såsom bär, skivad frukt, färsk mynta, gurka eller en citrusfrukt som apelsin, lime och citron.

Låt dra i kylen i ca 30 minuter.

Ps Tänk på att frukt och grönt helst ska vara ekologiskt och ordentligt sköljd.

Jag gillar att skiva upp citron och ingefära. Det ger också en liten extra “boost” så här i förkylningstider.

Visste du förresten att det finns otaliga “super foods” överallt runt omkring oss. Nästa vecka berättar jag om hur vi bla mha bären från grannes häck får i oss en riklig dos av vitaminer och mineraler varje dag.

Som läkekonstens fader Hippokrates lär ha sagt: 

Låt maten vara din medicin, och medicinen din mat mina vänner!

Kram
Marjam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *