Naturens ”super foods” finns runt hörnet

Som utlovat ska jag nu berätta om ett superbär som är tillgängligt för de allra flesta, eftersom det växer på en av Sveriges vanligaste häckväxter, aroniabusken.

Så här års pryds den av stora klasar med mörkblå bär. Många tror att aroniabären är oätliga och endast prydnad. Men faktum är att de går miste om något av det nyttigaste du kan äta från naturens skafferi just nu.

Dessa hälsobomber till bär har sitt ursprung i Nordamerika, där de användes både som mat och medicinsk växt av indianerna. Även i Östeuropa är aronia känd inom folkmedicinen för dess helande egenskaper. Det är nämligen så att dessa bär är fullproppade med vitaminer och mineraler! De har bland annat höga halter av A, B, C och E-vitamin.

Aroniabäret har också klassats som en antioxidanternas stjärna!

I kroppen frigörs ständigt så kallade fria radikaler som bryter ner celler och vävnader, vilket i förlängningen skapar inflammationer och sjukdomar. Vi behöver antioxidanter för att skydda kroppen. De oskadliggör de fria radikalerna, vilket hjälper kroppen att motverka sjukdomar och stärker vårt immunförsvar.

Det finns många olika sätt att få i sig det blå hälsobomberna! Ät dem som de är, lägg dem på gröten, yoghurten eller tillsätt dem till din smoothie. Eller varför inte göra en härlig fruktsallad toppad med aronia till fredagsmyset. Hur du än gör, skulle jag rekommendera dig att på något sätt tillgodogöra dig dess superkrafter!

De är i säsong just nu och som allra godast precis efter första frosten, så ut och leta på dessa oslagbara superbär.

De är GRATIS, OBESPRUTADE och NÄRODLADE! Kan det bli bättre!

Vi överlever i veckor utan mat och i dagar utan vatten, MEN utan att andas överlever vi bara i några minuter. Nästa vecka tipsar jag om hur vi på ett enkelt sätt kan sänka våra stressnivåer och öka vårt välbefinnande!

Livet börjar och slutar med ett andetag mina vänner!

Kram
Marjam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *