Glutenfria och veganska plättar med hjortronsylt
Här kommer ett enkelt och gott recept på glutenfria och veganska plättar som passar perfekt med hjortronsylt – klassisk, frasig och ljuvlig frukost eller fika! 🥞✨
🌱 Glutenfria och veganska plättar
Ingredienser:
-
2 dl glutenfri mjölmix (t.ex. finmix för vetebröd eller bovetemjöl)
-
2 msk majsstärkelse (eller potatismjöl)
-
2 tsk bakpulver
-
1 nypa salt
-
2 dl växtdryck (havre, mandel eller soja)
-
2 msk neutral olja (t.ex. rapsolja eller kokosolja)
-
1 msk lönnsirap eller agavesirap (valfritt, för sötma)
-
1 tsk äppelcidervinäger eller citronjuice (ger fluffighet)
Gör så här:
-
Blanda alla torra ingredienser i en skål.
-
Tillsätt växtdryck, olja, sirap och äppelcidervinäger. Vispa ihop till en slät smet.
-
Låt smeten vila 5 minuter så den tjocknar något.
-
Hetta upp en plättlagg eller liten stekpanna och pensla med lite olja.
-
Häll i små plättar och grädda på medelvärme tills ytan bubblar och kanterna börjar stelna, vänd och grädda andra sidan gyllene.
-
Servera varma med en klick hjortronsylt och eventuellt lite vegansk grädde eller vaniljsås.
Tips:
-
Vill du ha extra fluffiga plättar kan du separera smeten i två delar och vispa lite kikärtsspad till fast skum (som äggvita) och vända ner försiktigt i smeten.
-
Hjortronsylt kan bytas ut mot andra bär eller fruktsylt efter smak.
Vill du ha fler frukostrecept eller veganska glutenfria efterrätter? Jag hjälper gärna!
Lämna ett svar