En god natts sömn- Checklista

Det är inte ovanligt med sömnsvårigheter. Att då och då sova dåligt är inte farligt, men att sova för lite natt efter natt påverkar oss negativt på olika sätt, bla försämras vår koncentrations och reaktionsförmåga, du mår dåligt och fungerar sämre i vardagen. På lång sikt ökar dessutom sömnbrist risken att drabbas av en rad sjukdomar.

Sömnen är viktig för din hälsa!

En vanlig orsak till sömnproblem är stress. Vid stress ställer hela nervsystemet in sig på vakenhet och du får svårt att varva ner och somna. Att kontrollera andningen är ett bra verktyg för att minska stress. Andas extra långsamt och med näsan. Utandningen får gärna vara längre än inandningen. Detta är en bra övning att göra strax innan sänggående (se tidigare inlägg, 6e december om andning).

Om du har svårt att sova tänk på att:

Få mycket dagsljus. Gärna på förmiddagen. Detta är viktigt eftersom sömnen är en del av dygnsrytmen, som hänger samman med ljuset.

Träna! Motion ger dig bättre sömn, men träna inte för hårt sent på kvällen eftersom det kan öka dina endorfin och adrenalinnivåer som gör dig piggare.

Undvik koffein, de ämne som finns i tex kaffe och Cola. Det har en uppiggande effekt och en lång halveringstid. Om du tar du en kopp kaffe 6 timmar innan du lägger dig, har du fortfarande koffein motsvarande en halv kopp kaffe i blodet när du ska sova.

Att lägga sig hungrig är ingen bra idé, men att äta för sent stör kroppens förmåga att slappna av och gör det svårare att somna. Rekommendationen är att inte äta alls under 2-3 timmar innan läggdags.

Sov på regelbundna tider. Gå och lägg dig ungefär samma tid varje kväll och gå upp samma tid varje morgon, då kommer din kropp att vänja sig vid denna sömnrytm. En mindre variation går självklart bra, men det är inte en bra ide att försöka kompensera på helgen för utebliven eller dålig sömn under veckan.

Förbered din kropp genom att följa ungefär samma rutin varje kväll, då kommer den att känna igen mönstret och förvänta sig att få sova. Det kan bestå av några enkla avkopplande aktiviteter tex släcka ner, göra andningsövningar eller läsa några sidor i en bra bok.

Undvik skärm, mobil Tv och surfplatta de sista timmarna före sänggående. Det blåa ljuset sänder “vakenhetssignaler” till hjärnan.

Sängen ska förknippas med sömn och avkoppling. Undvik att göra annat än att sova när du ligger i sängen, som att titta på TV och använda dator.

Sovrummet ska helst vara tyst, mörkt och svalt för en god natts sömn.

SOV GOTT!

Nästa vecka tänkte jag berätta om en av mina favoritingredienser “det antiinflammtoriska guldet” och tipsa om hur det kan användas i matlagning.

Ät bra må bra mina vänner!

Kram
Marjam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *