Tacksamhet

Tacksamhet definieras som en känsla av glädje och positiv respons till något man fått eller har. Man kan alltså känna tacksamhet för det mesta, allt från en god gärning, till saker, personer och även stunder och upplevelser i livet.

Varför ska man vara tacksam?

Forskning på positiv psykologi har visat att tacksamhet är starkt kopplat till större lycka. Och vem vill inte vara lycklig?!

Första steget till att känna tacksamhet är att skifta fokus, för oavsett situation så finns det alltid något att vara tacksam för. Det kan vara små vardagliga saker eller större händelser, du bestämmer helt själv.

En enkel tacksamhetsövning kan vara att skriva ner tre saker som du är tacksam för varje kväll, eller varför inte “gå runt” middagsbordet och göra det till en familjeaktivitet.

Du kan till exempel fokusera på;

  • Saker som du upplevt under dagen
  • Saker som du uppskattar i din vardag
  • Saker som du gillar med dig själv
  • Saker som du är tacksam för livet

Denna typ av övning vänder vårt fokus från det vi desperat tror att vi behöver, till det som redan finns där och berikar våra liv.

En känsla värd att öva på!

Nästa vecka tänkte jag skriva om mitt favoritgodis, LAKRITS!

Visste ni att Lakrits är en rot och en medicinalväxt mina vänner!

Kram
Marjam

 

2 reaktioner till “Tacksamhet”

  1. Så bra skrivet, det är så lätt att fokusera på det negativa. Vi kör alltid “sämsta och bästa” vid matbordet. Det sämsta kan vara allt från att man var trött på morgonen till att det har hänt någonting jobbigt i skolan Sen säger man det bästa och flyttar fokus till det positiva som har hänt under dagen. Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *