Lakrits – mer än bara godis

Det finns två sorters godis jag inte kan leva utan, mörk choklad och lakrits!

När jag förstod att båda dessa kan påverka vår hälsa positivt kändes det  verkligen som en ”win win” situation.

Visste ni att Lakrits härstammar från växten lakritsrot (Glycyrrhiza glabra) som växer i södra Europa, Indien och delar av Asien.

Ordet lakrits kommer från Grekiskan och och betyder ”söt rot”. Lakritsroten innehåller det naturliga sötningsmedlet glycyrrhizin som är ca 50 gånger sötare än vitt socker.

Traditionellt har lakrits använts för dess medicinska egenskaper.

Lakrits tillskrivs en lång rad hälsoeffekter tack vare innehållet av nyttigheter som antioxidanter, B-vitamin och salicylsyra, som även används i smärtstillande mediciner. Det är antiinflammatoriskt och anses bland annat kunna lugna magen och dämpa hosta. Lakrits används därför fortfarande som tillsats i vissa hostmediciner.

I Sverige kunde man köpa lakrits på apotek en bit in på 70-talet.

Jag älskar all typ av lakrits men på senare tid har jag “snöat in” på rålakrits, dvs lakritspastiller som bara består av rent lakrits. Eftersom dessa har väldigt stark smak räcker det ofta med en liten pastill, vilket det sällan gör med lakritskonfekt (som precis som annat godis innehåller mest socker och andra tillsatser). Det sägs även att rålakritspastiller minskar aptiten och öka förbränningen.

Ett varningens ord

Lakrits kan höja blodtrycket, vilket kan vara bra för den som har ett för lågt blodtryck. Däremot bör personer med högt blodtryck tänka sig för och njuta av lakrits med försiktighet.

Nästa vecka är det alla hjärtans dag och då tänkte jag dela med mig av ett smaskigt recept där jag kombinerat mina två favoritsmaker…….lakrits och choklad.

Precis som lakrits, kan mörk choklad i måttliga mängder ha positiv inverkan på hälsan. Så om du som jag gillar mörk choklad, gärna runt 75% så föreslår jag att du följer mitt motto……Unna dig en bit choklad, helst varje dag, mina vänner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *