Skip to content
Okategoriserade

Kärt barn har många namn

Att börja läsa ingrediensförteckningen till livsmedel brukar vare en ögonöppnare.

Mycket av det tillsatta sockret i mat är dolt. Det finns i allt från mellan­mål och färdigmat till pålägg, charkvaror, såser och snacks. Men ofta gömmer det sig även i livsmedel som normalt ses som nyttiga, tex i bröd, frukostflingor och yoghurt. Det enklaste sättet att ta reda på om en produkt innehåller socker är att läsa ingredienslistan. Men det är inte alltid så lätt eftersom det finns över 100 olika namn på socker. Här nedan är en lista på de vanligaste som du kan hitta i en innehållsförteckning.

Agavenektar
Agavesirap
Druvjuice
Betsocker
Dadelsirap
Dextros
Druvsocker
Farinsocker
Florsocker
Fruktjuice
Fruktos
Fruktos-Glukossirap
Fruktossirap
Fruktpuré
Fruktsocker
Glukos
Glukos-fruktossirap
Glukossirap
Glykos
Honung
Invertsocker
Invertsockersirap
Isoglukos
Juicekoncentrat
Kokossocker
Laktos
Lönnsirap
Levulos
Majssirap
Majsstärkelse
Maltodextrin
Maltos
Maltsirap
Maltsocker
Melass
Mjölksocker
Modifierad stärkelse
Palmsocker
Potatisflingor
Potatismjöl
Potatisstärkelse
Råsocker
Rörsocker
Rissirap
Sirap
Stärkelse
Stärkelsefruktossirap
Socker/Sackaros
Sukros
Torkad frukt
Trehalos
Vetestärkelse

För att undvika det dolda sockret är det alltså nödvändigt att läsa innehållsförteckningen på paketet och lära sig identifiera sockret.

Det är också vanligt att produkter innehåller flera typer av socker och därmed delas de upp i innehållsförteckningen, vilket är förvirrande. Så var uppmärksam!

Vet ni hur man får mat att bli beroendeframkallande? Nästa vecka tänkte jag skriva om just detta. Så för er som inte vet vad BLISS point är, kolla in nästa veckas inlägg mina vänner.

Kram
Marjam

One comment on “Kärt barn har många namn”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *