Bliss point

Varför är det så svårt att låta bli att köpa vissa saker i affären fast vi vet att de inte är bra för oss? Varför slutar det oftast med en tom godis eller chipspåse, fast tanken bara var att äta några stycken? Var kommer suget ifrån? Du vet känslan av “bara en till”! Är det en fråga om dålig karaktär, eller finns möjligen en annan förklaring? 

Du är inte ensam, i princip ALLA lider av samma problem. Anledningen till att det ibland känns näst intill omöjligt att sluta äta, är vad livsmedelsindustrin och Big food kallar för BLISS POINT!

Så vad är egentligen BLISS point och hur går det till när till när livsmedelsindustrin tillverkar vårat fredagsmys och lördagsgodis? Jo det är nämligen så att forskning visar att belöningssystemet (dopaminet) i hjärnan triggas när vi äter mat som innehåller mycket fett, socker och salt. Livsmedelsindustrin spenderar därför miljarder för att letar efter den perfekta kombon. De vill alltså kombinera salt socker och fett på ett sånt sätt att Bliss (tillfredsställelse och välbehag) ska infinna sig när man äter dessa produkter. Och vem vill inte känna Bliss?!

Det triggar alltså ett begär…..du vill äta mer och mer av just den produkten. Så det handlar alltså inte om dålig karaktär, utan att din hjärna har blivit manipulerad. Kom ihåg det nästa gång du grabbar åt dig den där chipspåsen eller läsken, så kanske du hittar styrkan att lägga tillbaks den och välja något annat istället, något som faktiskt är bra för dig och inte bara lurar din kropp och hjärna.

Det pratas ofta om hel och halvfabrikat, men vad betyder det egentligen?

Och vad menar man när man pratar om mat som är “lagad från grunden”, det ska vi prata mer om nästa vecka mina vänner.

Kram
Marjam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *