Konsumentförvirring

Förra veckan skrev jag om hur livsmedelsindustrin vill aktivera vårt belöningssystem så att vi upplever BLISS.

Termen bliss point myntades redan på 1970-talet av Howard Moskowitz. Han jobbade inom matindustrin med uppdrag att ta fram produkter som konsumenterna inte skulle kunna motstå. Många av dessa produkter är vad vi idag kallar för helfabrikat och ultraprocessad mat.

Det finns flera olika sätt att benämna processad mat. Det är inte konstigt att du och jag som konsumenter blir förvirrade. Jag tänkte försöka förtydliga vad alla dess benämningar betyder.

Om vi tittar på termerna halv och helfabrikat kan de definieras som följer;

Halvfabrikat måste du tillaga själv, men är ändå behandlade på något sätt. Ofta upphettade. De är alltså processade, men behöver ytterligare tillagning innan de äts.

tex; mjöl, havregryn, ris och pasta

Helfabrikat är färdiga att äta eller behöver bara värmas upp. Det kan vara olika komponenter av en måltid eller kompletta maträtter.

tex; kaviar, bröd, fil, juice, sylt och glass

Man kan också kategorisera livsmedel som oprocessade eller minimalt processade, processade och ultraprocessade.

Definitionen på dessa är;

Oprocessad eller minimalt processad mat är livsmedel som knappt har bearbetats

tex; frukt, grönsaker, ägg, mjölk och kött

Processad mat är livsmedel som har blivit behandlade för att få längre hållbarhet eller smaka bättre med tillsatser som exempelvis olja, salt eller socker

tex; ost, bacon, konserverade frukter eller grönsaker

Ultraprocessad mat hit räknas livsmedel som innehåller många, ofta industriella ingredienser. Det kan vara olika slags sötningsmedel, färgämnen och konserveringsmedel. Ofta är dessa livsmedel mycket bearbetade

tex; godis, snacks, vissa färdigrätter, fryst pizza och läsk

När man talar om mat lagad från grunden menar man mat som är tillagad med råvaror som inte har värmts upp eller bearbetats i förväg. Även om detta är att föredra räcker tiden inte alltid till. Det är också viktigt att komma ihåg att all mat som är processed inte är onyttig tex konserverade bönor och naturell yoghurt.

Tid är en bristvara, vilket betyder att människor kommer att fortsätta köpa processade livsmedel. Vi som konsumenter har makten att se till att livsmedelsindustrin tillverkar bra och näringsriktiga matvaror som håller oss friska. Gör det till en vana att alltid läsa innehållsförteckningen och välj de fabrikat och varor som håller måttet. Om vi som konsumenter väljer bort dåliga råvaror kommer de långsamt men säkert att försvinna från butikshyllorna och ersättas med bättre alternativ.

Tillsammans har vi makten att förändra!

Nästa vecka blir det ett recept mina vänner, en härlig grön soppa tillagad med minimalt processade råvaror :o)

Kram
Marjam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *