Grönt är skönt

Jag måste erkänna att jag älskar grönsaker och speciellt broccoli……suck tänker du säkert nu, en sån där som aldrig äter onyttigt, som tränar, mediterar och dricker gröna smoothies hela dagarna!!

Men du har fel, jag är precis som alla andra och har lika svårt att motstå onyttigheter som du……eller åtminstone hade jag det. Jag har länge kört med 80/20 principen, där jag 80% av tiden håller mig till det jag vet är nyttigt och 20% av tiden får jag fuska. Efter många år av att leva på det här sättet har behovet av att “fuska” minskat. Mina smaklökar och min sockerkänslighet har ändrats. Numera tycker jag som sagt att broccoli faktiskt smakar gott, speciellt lätt ångkokt med en klick smör och lite örtsalt, eller i en god värmande soppa. Så ge inte upp den nyttiga maten, ingen har sagt att man måste knapra i sig rå broccoli flera gånger om dagen. Det finns många sätt att servera en råvara på, så hitta ditt!!

Broccoli/blomkålssoppa

Ingredienser (ca 2 portioner)

 • 200g fryst ekologisk broccoli
 • 200g fryst ekologisk blomkål
 • 125 ml Kokosmjölk
 • ¼ lök
 • 1 vitlöksklyfta
 • ½ msk ekologisk grönsaksbuljong
 • 0,5-1 msk färsk ingefära
 • 0,5-1 msk färsk gurkmeja (eller torkad ca 1 tsk)
 • Cayen eller Chilipeppar
 • Peppar
 • Salt
 • Skalad hampa
 • Pumpafrön

Gör så här

 1. Lägg Broccoli och Blomkål i en kastrull och addera lite vatten. Låt småputtra tills de tinat.
 2. Häll i kokosmjölk, lök och pressad vitlök. Blanda och låt sedan sjuda i några minuter tills grönsakerna är helt mjuka.
 3. Addera grönsaksbuljong, riven färsk ingefära och gurkmeja samt salt, peppar och chili eller cayenpeppar om du vill ha lite mer sting. Låt puttra i några minuter.
 4. Mixa slät med stavmixer.
 5. Toppa med hampa och/eller pumpafrön.

Broccoli är en av de mest näringsrika livsmedel vi kan äta. Den är full av nyttiga vitaminer, mineraler och antioxidanter mm. Vissa av dessa förstörs visserligen vid långvarig kokning, men broccoli innehåller även mycket fibrer och de gör lika mycket nytta oavsett om broccolin är rå, kokt eller ångkokt.

Nästa vecka tänkte jag ha lite “fiberskola” med er, mina vänner.

Kram
Marjam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *