Två kilo inneboende- Bakterierna i dina tarmar

I och på varje människa lever någonstans mellan 1-2 kilo bakterier. Vi bär på ungefär tio gånger så många bakterier som vi har egna celler i kroppen. Faktum är att det blir svårare och svårare att dra en tydlig gräns mellan “oss” och våra inneboende mikroorganismer*, så tätt sammanlänkad är våra interaktioner med dem. Ca 80 procent av dessa finns i tarmsystemet – ett fantastiskt ekosystem av olika arter som forskarna börjat förstå har en stor inverkan på vår hälsa.

*en mikroorganism eller mikrob är en organism som är så liten att den inte kan ses med blotta ögat

Tarmen är inte bara en plats för allt vi stoppar i oss, den är även ett hem för många miljarder mikroorganismer

Vi har länge känt till att våra tarmar innehåller en stor mängd bakterier, men det är först de senaste åren som vi har börjat förstå mer om hur de påverkar oss och vilken betydelse de har för vår hälsa. Tarmen är bla central för vårt immunförsvar, eftersom cirka 80 procent av immunsystemet finns där. Bakterierna är även nödvändiga för att bilda vissa hormoner, vitaminer, mineraler och signalsubstanser.

Kopplingen mellan tarmen och hjärnan

De flesta vet att vårt psykiska mående har en effekt på vår maghälsa. Du har säkert själv upplevt hur oro, ångest och stress kan få magen ur balans. Men visste du att signalerna även går åt det motsatta hållet. Tarmbakterierna har nämligen ett stort inflytande på vår mentala hälsa. Vårt magsystem fungerar faktiskt som en andra hjärna. I det så kallade enteriska nervsystemet som täcker hela mag- och tarmkanalen finns mängder av nervkopplingar till och från vår hjärna.

80 procent av kroppens må-bra-hormon serotonin produceras i magen!

Precis som i de flesta miljöer finns det både skurkar och hjältar i våra tarmar. För att vi ska må bra, måste det vara en balans mellan dessa “onda” och “goda” bakterier. Man har även kommit fram till att stor mångfald av bakterier är positivt för hälsan.

Hur skapar vi en gynnsam miljö för våra tarmbakterier?

Det finns vissa riktlinjer för detta. I stora drag kan man säga att snabbmat och socker har en negativ effekt eftersom socker gynnar tillväxten av de “onda” bakterierna. En sockerrik diet är dessutom oftast fiberfattig, vilket leder till att de “goda” tarmbakterierna svälter eftersom vattenlösliga, fermenterbara fibrer (se förra blogginlägg 28e Mars) är deras huvudsakliga föda.

Det är dock viktigt att påpeka att var och en av oss har en unik uppsättning av tarmbakterier, vilket betyder att olika näringsämnen inklusive kostfibrer påverkar oss på olika sätt. Det finns fortfarande mycket vi inte vet om våra tarmbakterier och hur det påverkar oss. Det finns dock vissa väl etablerade saker du kan göra för att hjälpa din tarmflora att vara i balans.

Häng med nästa vecka, då tänkte jag tipsa om enkla sätt att stötta dina goda tarminvånare, samt dela med mig av lite nyttigare påskgodis som du kan fylla ditt påskägg med ;o)

Ses då mina vänner!

Kram
Marjam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *