Skip to content
Okategoriserade

Sällskapsdjur ökar vårt välbefinnande

Allt fler studier visar att sällskapsdjur kan förbättra vår hälsa och livskvalitet. Speciellt positiv inverkan verkar djur ha på barn och äldre.

Det krävs bara några minuter tillsammans med ett djur för att din kropp ska reagera positivt. Studier har visat att “stresshormonet” kortisol minskar samtidigt som “må bra hormonet” oxytocin ökar när vi umgås med djur. Sällskapsdjur, speciellt hundar, ser också till att vi kommer ut och rör på oss, vilket hjälper till att hålla igång kroppen. Man har även kommit fram till att barn som växer upp med djur i familjen får bättre immunförsvar och löper mindre risk att drabbas av allergier.

Husdjur kan helt enkelt göra underverk för både humör och hälsa

Sällskapsdjur fyller viktiga funktioner i våra liv;

  • Fungerar som vänner
  • Håller oss sällskap
  • Gör att vi känner oss behövda
  • Lindrar känslor av ensamhet
  • Älskar oss villkorslöst
  • Kärleksfulla lekkamrater till barn
  • Tryggt sällskap till äldre

och framförallt så sprider de glädje :o)

Dock ska ett beslut om att skaffa djur tänkas igenom ordentligt, då det är ett stort ansvar. Du behöver inte nödvändigtvis skaffa ett eget djur. Jag kan nästan lova att du har någon granne, kollega eller vän som gärna låter dig hälsa på och kela med deras djur. Jag själv är lyckligt lottad som har tre fina grannar med härliga hundar som jag lånar ibland och som gärna hänger med på en joggingrunda eller en skogspromenad.

Kram
Marjam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *