Vad består vi egentligen av?

I mina nästkommande blogginlägg tänkte jag gå in lite mer i detalj på det jag faktiskt jobbar med. För er som läst bloggen ett tag nu så vet ni att jag är forskare i grunden och har jobbat i 20 år med cellbiologi och biomaterialforskning.

Biomaterial är material som ersätter eller förändrar organ, vävnader eller funktioner i kroppen tex proteser såsom knäproteser, tandimplantat och pacemakers.

Det ställs många krav på biomaterial, bland annat att det är biokompatibla. Vilket betyder att de har förmågan att utföra en specifik uppgift i kroppen med ett ändamålsenligt svar. Ett enkelt sätt att förklara detta är att, om materialet inte är biokompatibelt försöker kroppen stöta bort det och svarar med en inflammation. Det var just dessa interaktioner mellan kroppsegna celler och biomaterial som jag fokuserade på i min forskning.

Jag är även utbildad inom nutrition och arbetar numera främst som kostrådgivare.
När jag träffar mina klienter är det viktigt för mig att de verkligen förstår varför jag rekommenderar dem att göra vissa förändringar. Självklart begär jag inte att de ska gå en kurs i cellbiologi, men av erfarenhet har jag märkt att de som har en grundläggande förståelse för hur kroppen är uppbyggd och fungerar, blir mer motiverade att faktiskt ta hand om den på bästa sätt! Så det är därför som jag nu tänkte börja från allra första början :o)

Vad består vi egentligen av?

Kroppen består till största delen av syre, väte och kol. Det beror framförallt på att vatten, som består av syre och väte, utgör ca 70 procent av kroppen. Kol ingår i alla organiska molekyler. Utöver det är kväve, kalcium och fosfor grundläggande byggstenar, eftersom de är avgörande för att bygga upp protein, ben och DNA.

Det finns även en rad andra grundämnen som endast förekommer i små mängder tex magnesium, zink, kalium och svavel mfl. Även dessa har en central roll i kroppen och är nödvändiga för att vi ska överleva.

De minsta biologiska enheterna som bygger upp allt liv på jorden, inklusive dig och mig, kallas för celler och det är just dessa jag tänkte skriva om nästa vecka mina vänner.

Kram
Miriam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *