Cellen och livet

Trots att vi tänker på celler som de allra minsta levande enheterna, innehåller de än mindre delar, som alla har sina specifika uppgifter. Dessa delar kallas för organeller och är cellens motsvarighet till kroppens organ.

Innan vi går in i detalj på organellernas funktion så tänkte jag berätta lite om hur cellen  skyddar sitt inre och dess värdefulla delar.  

Cellmembranet

Cellmembranet är cellens avgränsning mot omvärlden (som ett staket runt ett hus).
Ett cellmembran består av lipider (fetter) och proteiner.
Små partiklar kan skickas ut eller in genom speciella kanaler i membranet och det finns också så kallade receptorer i cell membranet, speciella proteiner, som tar emot viktig information till cellens inre och signalerar till cellens yttre. Om en cell tex blivit angripen av ett virus skickar den ut en ”varnings flagga” som berättar för immunförsvaret att den är sjuk. Cellmembranets huvuduppgift är alltså att kontrollera ”trafiken” in och ut ur cellen.

Cellvätska och cytoskelett

Innanför cellmembranet finns en trögflytande vätska som kallas för cytoplasma. Utöver vatten, salter, näringsämnen och proteiner innehåller den organellerna som cellen behöver för att kunna överleva. Varje typ av organell har sin speciella uppgift.

Proteinerna i cellvätskan hjälper till att transportera ämnen mellan de olika organellerna och bygger upp cellens struktur, det så kallade cytoskelettet.  Likt vårt skelett, hjälper det cellen att röra på sig och bibehålla sin form.

Nästa vecka tänkte jag skriva mer om cellens kanske viktigaste del.
Den del som bestämde att du blev du min vän.

Kram
Miriam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *