Cellens hjärna

Cellkärnan är en organell som finns i de flesta av kroppens celler med undantag av de röda blodkropparna. Vissa celler har flera kärnor, till exempel de celler som bygger upp skelettmusklerna.

Kärnan finns mitt i cellen och är omgiven av ett kärnhölje som skiljer den från cytoplasman. I cellkärnan finns din arvsmassa ditt DNA som innehåller all information om dig.

Vad är en gen?

En gen är en bestämd bit av en DNA-molekyl. Generna innehåller information om hur kroppen ska byggas upp och fungera (den genetiska koden). Det är generna som avgör hur du ser ut och bidrar till vilka egenskaper du har. Generna i DNA:t styr allting som händer i cellen genom att kontrollera och reglera tillverkningen av kroppens proteiner.

Cellens hjärna

Cellkärnan är men andra ord cellens kontrollcenter, “fjärrkontrollen” som styr cellens funktioner och ger order om vad den ska göra, hur den ska växa och när den ska föröka sig mm. Dess huvudfunktion är alltså att:

  • lagrar cellens ärftliga material (DNA)
  • koordinerar cellens aktiviteter

Om man tänker på att vi alla består av flera biljoner celler som i sin tur består av en mängd avancerade organeller och att allt detta samspelar, tycker i alla fall jag att våra kroppar är rätt FANTASTISKA!

Nästa vecka fortsätter vi på temat celler och uppmärksammar fler spännande organeller mina vänner.

Kram
Miriam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *