Cellens kraftverk och fabrik

Cellernas kraftverk

Mitokondrierna kallas ibland för cellernas kraftverk, eftersom det är här näring och syre omvandlas till energi som cellerna kan använda i en process som kallas för cellandning.

Mitokondrier finns i varierande mängd i alla celler. Antalet mitokondrier i en cell är beroende på celltyp. I celler med hög ämnesomsättning är antalet mitokondrier särskilt stor, såsom skelettmuskelceller. Antal mitokondrier ökar i cellen när den behöver mycket energi, t ex vid fysisk träning.
Mitokondrier är också speciella på det sättet att de har ett eget DNA, mitokondrie- DNA som ärvs från mamman.

Cellernas fabrik

Det endoplasmatiska retikulumet (ER) är en av cellens största organeller. Det breder ut sig som en stor labyrint i hela cellen och fungerar som cellens fabrik. På en del av ER sitter det en massa runda ribosomer, detta kallas för kornigt ER, och det är här som proteiner bildas. Det är alltså i dessa små ”ribosomfabriker” som ihopsättandet av proteiner sker.

Vissa delar av ER saknar ribosomer och kallas då istället för glatt eller slätt ER till skillnad från kornigt. Här tillverkas istället fetter, som bland annat används vid bildandet av cellmembran.

Nästa vecka blir det mer läsning om cellens fantastiska uppbyggnad bla om hur dina celler städar upp och återvinner molekyler som cellen inte kan använda eller som är farliga för cellen. Visste ni att cellen också har ett alldeles eget ”postkontor” där den sorterar och paketerar molekyler som ska skickas iväg till olika delar av kroppen.

Mer om detta nästa vecka mina vänner!

Kram
Miriam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *