Mikro och Makronutrienter

Varför måste vi äta egentligen? Jo maten tillför näring och byggstenar till våra kroppar. Man kan säga att maten vi äter helt enkelt fungerar som ”koder” eller ”instruktioner” för våra celler. Det är därför det är så viktigt att man stoppa i sig rätt saker ;o)

Kroppen behöver få i sig olika näringsämnen varje dag. Dessa delas upp i makro och mikronutrienter.

Det är makronutrienterna som de flesta av oss tänker på när vi tänker på mat. Ni har säkert hört uttrycket ”mat är kroppens bränsle”. Det man egentligen refererar till då är just makronutrienterna.

Makronutrienter består av kolhydrater, fetter, proteiner och fibrer och har den gemensamma nämnaren att de tillför kroppen energi. Vi behöver energi för all fysisk aktivitet och för kroppens funktioner, t ex andning, hjärtslag och tarmrörelser. Kolhydrater, fett, protein och fibrer förser oss med denna energi när de på olika sätt omvandlas i kroppen.

Mikronutrienterna är vitaminerna och mineralerna. De är mycket mindre, och tillför inga kalorier. Men bara för att de är små betyder de inte att de är obetydliga! Vitaminer och mineraler gör det nämligen möjligt för kroppen att producera hormoner, enzymer och andra ämnen som krävs för tillväxt och utveckling. Även om endast små mängder av de olika mikronutrienterna behövs, kan en brist på dessa leda till allvarliga konsekvenser.

I nästa inlägg berättar jag mer om just vitaminerna. Dessa små små substanser har oerhört STOR inverkan på våra kroppar.

Att vara liten betyder inte att man är obetydlig mina vänner!

Kram
Miriam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *