De fettlösliga vitaminerna, del 1

Här kommer en liten ”bra att ha lista” över var du kan hitta de olika fettlösliga vitaminerna, samt några av dess viktigaste funktioner.

A-Vitamin

A-vitamin är ett fettlösligt vitamin som behövs för att bibehålla god syn och för att hud och slemhinnor ska fungera normalt. A-vitamin är även viktigt för ett fungerande immunförsvar, fostrets utveckling i livmodern och mycket mer.

A-vitaminföreningar finns i både animaliska och vegetabiliska livsmedel. De finns i två olika former. Den aktiva formen som kroppen kan använda precis som den är finns i animaliska produkter som kött, kyckling, fisk och mejeriprodukter. Det finns även stora mängder A-vitamin i inälvsmat, främst lever. Andra bra källor är matfett, ost och ägg.

A-vitamin i vegetebiliska livsmedel kallas för karotenoider och kan omvandlas till A-vitamin i kroppen när det behövs. Grönsaker och rotfrukter är bra källor till karotenoider.

D-Vitamin

Under sommaren är det många som mår bättre, speciellt här i norden. Vi får mer energi och är generellt gladare och friskare. En av anledningarna till detta är att vi får i oss mer D-vitamin, eller som jag brukar kallar det ”sommarvitaminet”.

D-vitaminets uppgift är bland annat att reglera kalcium- och fosfornivåerna i kroppen. Det hjälper därmed dina tänder och skelett att växa i rätt takt. Utöver det stärker vitaminet ditt immunförsvar samt har en viktig roll för bla muskelstyrka, nervsystem, ditt hjärta och dina kärl.

Vi skapar D-vitamin då vi utsätter vår hud för solsken. Under vintern när huden inte utsätts för sol kan det vara svårt att få i sig tillräckliga mängder D-vitamin via kosten. Några bra källor inkluderar lax, tonfisk och ägg.

Jag tycker att vi tar en paus från vitamininformationen och kör ett härligt recept nästa vecka istället fullproppat med både A och D-vitamin. Man kan ju inte bara läsa om vitaminer, det gäller ju att få i sig dessa godingar också mina vänner :o) 

Kram
Miriam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *