Okategoriserade

B-vitaminerna del 1

Det finns 9 vattenlösliga vitaminer, 8 stycken B-vitaminer (tiamin, riboflavin, niacin, pantotensyra, B6, folat, B12, biotin) och C-vitamin.

Vi börjar med B- Vitaminerna

B – vitaminer som grupp ingår framförallt som viktiga komponenter i ämnesomsättninngen.

Tiamin (B1)

Tiamin behövs bla för ämnesomsättningen av kolhydrater. Detta vitamin spelar även en viktig roll för normal funktion av hjärnan, hjärtat och centrala nervsystemet.

Tiamin finns framförallt i fläsk och fullkorn, men även nötter och baljväxter är bra källor till tiamin.

Riboflavin (B2)

Riboflavin behövs för nedbrytning av fett, kolhydrater och protein. Det hjälper med andra ord kroppen att konvertera mat till energi. Riboflavin är även viktigt för bildning av vissa hormoner och för att hud och slemhinnor ska fungera optimalt.

I kosten finns vitamin B2 i de flesta livsmedel men i större mängd i animaliska produkter. Mejeriprodukter, kött, ägg, ärter, bönor samt fullkornsprodukter är bra källor.

Niacin (B3)

Niacin är precis som de andra B-vitaminer beskrivna ovan väsentlig för omvandling av mat till cellulär energi (behövs för att bryta ner fett, kolhydrater och protein). Niacin bidrar även till att hålla nervsystemet fungerande och huden frisk.

Högst halter finns i kyckling, fisk och kött men även jordnötter, spannmål och baljväxter innehåller niacin. 

Pantotensyra (B5)

Pantotensyra även kallad vitamin B5 är viktig för kroppens omsättning av kolhydrater och fett. Det stödjer kroppens förbränning samt utvecklingen av nervsystemet. Detta vitamin är även centralt för tillverkningen av röda blodkroppar och vissa hormoner samt mycket mer.

Ordet pantotensyra kommer från grekiskans ”pantos”, som betyder ”överallt”. Orsaken är att det finns i många källor i vår kost. 

Bra källor är kött, fisk och skaldjur samt mjölkprodukter, ägg, baljväxter och fullkornsprodukter.

Nästa vecka blir det mer B-Vitamin information :o) Vi har ju de viktiga
B6, folat, B12 och biotin kvar mina vänner!

Kram
Marjam