Gratis, nyttigt och fantastiskt gott!

Nypon

I skogar, parker och trädgårdar finns flera sorters rosor som ger nypon.

Nypon innehåller långt mer C-vitamin än apelsiner. De är dessutom rika på andra nyttigheter så som karoten, lutein och lykopen. De är även en bra källa till A-vitamin, E-vitamin, folat, kalcium, kalium och magnesium.

Detta gör nypon till en av de viktigaste vilda växterna i en överlevnadssituation. “Nyttighetsfaktorn” har även gjort att de under lång tid använts inom folkmedicin mot allt från ledvärk till urinvägsinfektion och inflammationer. 

Alla sorters nypon går att äta och plocka året om, även om det är vanligast på hösten när de nyligen mognat. Även nypon som sitter kvar på buskarna på vintern går att äta så länge de inte blivit mögliga.

Så ut och plocka nypon och testa att göra nyponsoppa.

  • Lägg nypon i en kastrull och täck med vatten.
  • Låt koka i ca 30 min tills nyponen är ordentligt mjuka.
  • Passera sedan genom en sil så att du blir av med kärnorna.
  • Addera vatten till önskad konsistens.
  • Smaka av med socker eller alternativt dadlar om du vill undvika vitt socker ;o).

GRATIS, NYTTIGT och FANTASTISKT GOTT mina vänner!

Kram
Miriam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *