Höstmys framför brasan

Höst

Jag älskar denna tid på året, färgexplosionen, den friska luften och höstsolens varma strålar när den väl tittar fram. Jag tycker dock att den svenska vintern är väldigt lång och mörk, vilket gör att jag anstränger mig extra mycket för att få till en mysfaktor. Jag tar fram mina stora mjuka stickade tröjor som håller mig varma när jag dricker mitt morgonkaffe ute. Jag tänder ljus så fort mörkret faller. Jag tar långa, värmande och avkopplande bad. Men framförallt njuter jag av att sitta i mysfåtöljen framför brasan med en bra bok och en stor kopp te.

Hur är det då med te? Utöver mysfaktorn har de någon hälsoeffekt?

Te är en uråldrig dryck som ursprungligen kommer från Kina och är näst efter vatten den mest konsumerade drycken i världen. Allt te kommer från teplantan Camellia sinensis.

Att dricka te kan definitivt vara bra för din hälsa. Te innehåller nämligen en mäng polyfenoler (en form av antioxidanter som finns i växter och som ger frukter, bär och grönsaker sin färg, doft och smak). Även örtte kan ha positiv inverkan på ditt välmående.

Ett populärt örtte är Kamomillte, vilket görs av torkade blad och blommor från kamomill.
Kamomill har använts som medicinalväxt sedan antiken och är en av de populäraste örtteerna runtom i världen. Eteriska oljor och flavonoider i växten påstås kunna verka lugnande.

En kopp värmande te är ibland allt som behövs!

För mig kanske det även är lite av en placeboeffekt…..lugnet som infaller på grund av att jag håller en varm kopp mellan händerna. Men oavsett så funkar det alldeles utmärkt för att varva ner och motverka stress.

Men drick inte för sent eller för mycket, för då kommer sömnen störas av toalettbesök mina vänner :o)

Kram
Miriam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *