Hållbarhet, matkostnader och matsvinn.

Hur mycket mat slänger du?

Svenska hushåll slänger i snitt 17 kilo mat per person och år vilket innebär en stor påverkan på klimatet men även den egna plånboken, inte minst nu när matkostnaderna har ökat dramatiskt. För en familj kan matsvinnet motsvara en kostnad på flera tusen kronor per år. Om du istället vill spendera pengarna på något roligare kan det vara smart att se över dina inköp och matvanor.

Hur gör man då för att minska sina matkostnader?

  • Använd en inköpslista och planera din matvecka noga
  • Sluta småhandla
  • Hålla koll på vad du har hemma (kolla även längst bak i frysen :o)
  • Kasta inte bort mat i onödan, frys in, gör matlådor och hitta på nya rätter med resterna (se tidigare blogginlägg ”Grön omelett på ledsna blad”)
  • Välj grönsaker och kryddor från frysdisken. De är lika näringsrika som färska och betydligt billigare.
  • Ät mer vegetariskt. Baljväxter som linser, ärtor och bönor är billigare proteinkällor än kött. Du kan även “späda ut” dina kötträtter med grönsaker tex genom att rivna ner morötter eller vitkål i köttfärssåsen.
  • Även om konserver låter trist så gör de underverk för plånboken. Så här i hösttider är det supergott att göra varma och kryddiga grytor och soppor på konserverade linser, bönor, kokosmjölk och krossade tomater. Det är både billigt, mättande och nyttigt.

Och slutligen;

  • Hämta mat från naturen efter säsong, de är gratis, gott och eko (se tidigare blogginlägg ”Gratis, nyttigt och fantastiskt gott!” och ”Naturens super foods finns runt hörnet”). Just nu finns tex svamp, äpplen, nypon och aronia att hämta gratis i naturen.

Ni ser, det finns faktiskt en hel del pengar att spara, bara ni planerar, inventerar och är lite finurliga mina vänner! 

Kram
Miriam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *