Okategoriserade

Hur gammal är du egentligen?

Undrar du ibland varför vissa människor ser mycket yngre ut än vad de är?
De är dessutom starkare, friskare och orkar mer än vad de “borde” för sin ålder!

Till skillnad från kronologisk ålder, antal ljus på tårtan, talas det även om biologisk ålder. Den biologiska åldern handlar främst om hur frisk och vital din kropp (ditt biologiska system) är, vilket till stor del beror på hur hälsosamt du lever. Du kan alltså vara många år yngre biologiskt än kronologiskt!

Är du yngre eller äldre än din verkliga ålder?

Åldrande pågår kontinuerligt i kroppen och kan ses som en gradvis förlust av funktioner i kroppens celler, vilket i sin tur leder till att organen fungerar sämre med åren. Olika delar av vår kropp åldras i olika takt bla på grund av skillnader i celltyp och stressfaktorer. Den biologiska åldern är ett mått på hur långt man har kommit i dessa processer.

Epigenetik spelar en stor roll när det kommer till att reglera och kontrollera dessa funktioner och har därför en stor roll i åldrandet. Epigenetik betyder ”ovanpå genetiken” och handlar om hur miljö och livsstilsfaktorer har visat sig påverka vilka gener som är på- eller avslagna och när.

Vid beräkning av biologisk ålder tittar man bla på telomerernas längd och mitokondriernas funktion.

Telomerer är ändarna på våra kromosomer, som skyddar vårt DNA från att brytas ner för snabbt. Mitokondrierna är de organeller som ansvarar för cellens energiproduktion. Båda dessa påverkas till stor del av vår livsstil.

Det går alltså att “föryngras” och bromsa åldrande. Faktorer som man vet påverkar biologisk ålder är tex

  1. Äta näringstät oprocessad mat
  2. Röra på sig regelbundet
  3. Hålla stressen nere
  4. Få tillräckligt med sömn och återhämtning

Så ta kontroll och börja göra förändringar för att minska din biologiska ålder och leva ett friskare liv.

Kram
Marjam

För mer hälsoinspiration följ mig på instagram @echealth4u