Okategoriserade

Julmys utan stress

Det är tidigt på morgonen. Jag har precis druckit en kopp saffranste och ätit en chokladpuff (recept nedan). Granen är på plats, stjärnorna lyser och adventsljusen är tända. Barnens julkalendrar ligger utspridda på bordet efter morgonens lucköppning ……allt är precis som det ska vara. Jag ser fram emot att fira julafton med familj och vänner.

Årets sista julklapp är klar, i god tid före julafton. Ett paket till min syster, inslaget i fjolårets loppisfynd, en fin julduk. Jag tycker det känns bra att använda gamla tygbitar, dukar och gardiner istället för att köpa nytt papper varje år.


Idag tänkte jag dela med mig av två snabba och superenkla julgodisrecept som brukar uppskattas av både barn och vuxna. Så här i juletider är det lätt att stressen kommer smygande och då brukar det kännas skönt att kunna slänga ihop något fort och enkelt. Jag älskar lussebullar och pepparkakor, men det tar ju sin lilla tid att baka. Så när fikagästerna är på väg och tiden inte riktigt räcker till, är dessa enkla godbitar ett bra alternativ. De är dessutom lite nyttigare än vanligt julgodis ;o)


Chokladpuffar med smak av aprikos

Ingredienser

 • Torkade aprikoser
 • Quinoapuffar (bovetepuffar funkar också bra)
 • Din favoritchoklad. Jag brukar använda 70% då jag tycker att de torkade aprikoserna ger tillräckligt med sötma.


Gör så här

 1. Smält chokladen i ett vattenbad.
 2. Klipp aprikoserna i mindre bitar.
 3. Tillsätt aprikoser och quinoapuffar till den smälta chokladen och rör om.
 4. Klicka ut blandningen på ett bakplåtspapper i lagom stora munsbitar och låt dem stelna. Förvara därefter i kylen eller frysen tills de ska serveras.


Chokladdoppade nötdadlar

Ingredienser

 • Dadlar
 • Valnötter
 • Choklad


Gör så här

 1. Smält chokladen i ett vattenbad.
 2. Kärna ur ett gäng dadlar
 3. Ersätt kärnan med en valnöt
 4. Doppa ena halvan i choklad och låt stelna


Enklare än så här kan det inte bli och de smakar otroligt gott!

Ps Har du dadlar och pepparkakskryddor över från ditt årliga pepparkaksbak kan du doppa dadlarna i smält kallpressad kokosolja och sedan rullade dem i pepparkakskryddor, mums!

Vi börjar närma oss 2023. Jag är en sån där som inte riktigt gillar nyårslöften. Det är så lätt att man tar i, utmaningen blir för stor och man sätter onaturlig press på sig själv, vilket alltför ofta leder till nederlag och besvikelse.

Om du vill göra en förändring, vänta inte, börja redan idag mina vänner!

Mer om detta nästa vecka!

GOD JUL!

Kram
Marjam

För mer hälsoinspiration följ mig på instagram @echealth4u