Okategoriserade

Motion är medicin

Att sitta still en stund kan visserligen hjälpa oss med återhämtning och att varva ner, men vår moderna livsstil innebär att de allra flesta av oss sitter stilla större delen av dagen och det är vi helt enkelt inte byggda för.

 

Stillasittande är, tro det eller ej, ett av vår tids största hot mot hälsan!

 

Våra kroppar är byggda för rörelse. Vi har 360 leder och runt 700 skelettmuskler som gör att vi kan stå och gå upprätt och röra oss obehindrat. Vårt blodomlopp är också byggt för rörelse. Vid långvarigt stillasittande minskar cirkulationen i ett flertal kroppsdelar.

 

Kroppen påverkar knoppen!

 

Att sitta stilla alltför långa stunder har en negativ påverkan på blodflödet till ditt huvud, vilket leder till minskad koncentration och prestationsförmåga.

 

Stillasittande ökar risken för folksjukdomar som diabetes typ 2, högt blodtryck, förhöjda blodfetter, benskörhet, hjärtkärlsjukdomar, hjärtinfarkt och stroke, psykisk ohälsa, stressproblematik, ångest mm

 

Men få inte panik nu! Du behöver inte rusa iväg till närmaste gym, köra crossfit varje dag eller springa ett marathon i månaden. Man kan göra det väldigt enkelt.

 

All rörelse räknas! Så varför inte samla rörelser i vardagen!

 

Ta trapporna istället för hissen, gå till köket med jämna mellanrum för att dricka ett glas vatten, gör några squats varje gång du går på toaletten och tåhävningar när du borstar tänderna eller varför inte åka pulka eller ha snöbollskrig med barnen.

 


Det är bättre att vara lite aktiv än att inte vara aktiv alls!


Regelbunden rörelse;

 

Stärker musklerna, som i sin tur skyddar leder och skelett.

 

Ökar din rörlighet och balans, vilket minskar risken för fallskador och benbrott.

 

Påverkar vikten, blodfetter, blodtryck och blodsocker i rätt riktning.

 

Merparten av de sjukdomar som vi drabbas av är ett direkt resultat av vår livstil. Dålig kosthållning och brist på motion bidrar till ca 70% av alla sjukdomar som drabbar Sveriges befolkning idag.

 

Makten ligger i dina händer, försök att ha roligt samtidigt som du lever i harmoni med din kropp och naturen. 

 

Visste du att regelbunden fysisk aktivitet även har en positiv inverkan på sömnen och att bra sömn i sin tur kan göra underverk för kropp och själ. 

 

En god natts sömn förlänger livet mina vänner!

 

Kram
Marjam

 

För mer hälsoinspiration följ mig på instagram @echealth4u