Okategoriserade

Hur andas du egentligen?

Visste du att något vi alla tar för givet, och knappt ägnar en tanke åt, vår andning har oerhört stor betydelse för vårt välmående.

 

Andningen förser kroppen med syre och är en av våra mest grundläggande funktioner. Tack vare syre kan vi tillverka stora mängder energi och möta kroppens enorma energibehov.

 

Vi tar ca 1000 andetag per timme och upp till 25 000 andetag per dygn.

När du sitter och läser detta, andas du helt utan att du tänker på det. På den korta stund du läser min text skulle du med hjälp av att andas medvetet kunna påverka kroppens återhämtning och sänka dina stressnivåer. Men den stora frågan är HUR?

 

En hälsosam andningsfrekvens är 6-12 andetag per minut, då syresätter vi kroppen på ett effektivt sätt. 

 

Börja med att stänga munnen och andas in och ut genom näsan. Näsan är designad för att filtrera, rena och värma inandningsluften.

 

Bli medveten om din andning. Använd buken vid inandning, inte bröstkorgen.
Lägg en hand på magen, känner du tydligt att din mage rör sig? Expanderar den vid inandning och sjunker ner vid utandning? Då gör du rätt! Fortsätt andas genom näsan.

.

Stress påverkar andningen – och omvänt. För att avhjälpa stress, andas extra långsamt. Utandningen får gärna vara längre än inandningen. Du kan räkna till 3 vid inandning, hålla andan och räkna till 4 för att sedan andas ut på 5. Vid förlängd utandning stimuleras det parasympatiska nervsystemet.

 

  • Hjärtat slår långsammare
  • Blodtrycket sjunker
  • Stresshormonerna minskar
  • Kroppens “välbefinnande hormoner”, oxytocin och serotonin ökar

 

Andas på detta sätt, medvetet, lugnt och med näsan i 5-10 minuter per dag. Du behöver inga speciella kläder, sitta korsbent på en yogamatta eller öva in något mantra. Känn efter när på dagen du mest behöver det. Min stund är på morgonen efter att jag skickat iväg mannen och barnen till jobbet. Din stund kanske är i samband med lunchen, på bussen eller strax innan du ska sova.

 

Låt det bli en rutin!

 

Jag lovar att det kommer att ha positiv inverkan på ditt liv…….en stund för bara dig, njut, andas och var i nuet, om så bara för ett ögonblick, det är du värd!

 

Kram
Marjam

 

För mer hälsoinspiration följ mig på instagram @echealth4u