Citronmeliss eller hjärtansfröjd

Den kan användas på flera sätt

En ört som du kan använda i matlagning men också en läkeväxt är citronmeliss. Vissa kallar den för hjärtansfröjd för att örten också har blivit använd mot nedstämdhet. I matlagning använder man denna ört både färsk, fryst eller torkad i sallader, soppor, efterrätt och drinkar. Man kan också göra pesto på den antingen bara med pesto eller tillsammans med basilika.

I fall du använder färsk citronmeliss så ska du använda den färsk och inte kokaa den. Däremot kan du lägga bladen i en kopp med varmt vatten och låta dom ligga kvar i ungefär tio minuter. Då får du ett fräscht örtte med smak av citronmeliss.

Citronmeliss

Citronmeliss liknar brännässlan

Örten som också kan bli kallad för hjärtansfröjd har hjärtformade sågrandade blad. Den kan liknas brännässlan så man får titta noga innan man tar i den. Om du luktar och tar på bladen är doften milt citrusaktig. Denna ört är flerårig och kan till och med bli en halv meter hög ört. Under sensommaren blommar den med små vita blommor som lockar till bin.

Om du vill odla och ha örten hemma i större mängd så ha den i kruka i till exempel ett fönster. Den har lätt att sprida sig så sätter du ner den i en rabatt i trädgården kommer du ha den överallt till slut.

Citronmeliss

Örten är också läkande

När man pratar om att citronmeliss kan vara läkande så kan den sänka förhöjt blodtryck, hjälpa mot depression och magbesvär. Herpesvirus kan mildras och där är även antibakteriell. Det som hjälper detta är oljan som finns i örten som är citronellal.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *