Man kan använda kryddan till så mycket mer än bara pizza
Det finns både färsk och tokad oregano som man använder i olika maträtter. Det man mest förknippar med oregano är nog pizzan, men man kan använda den till mer än bara det. Det finns fler kötträtter man kan använda den i. Eller varför inte i soppan eller i olika såser.
Färsk och torkad
När man ska handla färsk oregano är det inte alla butiker som har den kryddan. Den är också lite dyrare än dom “vanliga” färska kryddorna. Men det är en härlig krydda att ha hemma. När man använder färsk oregano ska man tänka på att den är ganska skarp i smaken så testa lite i omgångar när du använder den. Den är också utmärkt att smaksätta olja och vinäger.
I Europa, Asien och Amerika växer oregano vilt. Du kan till och med hitta den i Sverige. Man kan använda både blommor och blad på örten. Den är också lämplig om man är vegan eller vegetarian.
Torka resterande färsk oregano
Har du odlat oregano själv eller har en kruka med örten som du vet att du inte hinner äta upp?! Då kan du själv torka oreganon om du vill och det är inte alls svårt.
Antingen klipper du av kvistarna och knyter ihop dom i små buketter. Det är bättre med många små buketter istället för en stor då kvistarna i mitten kan börja mögla. Häng upp dom och torka.
Eller så lägger du ut kvistarna på en tidning eller dylikt och låter dom ligga där i några dagar tills dom torkat.
Sen är det bara att smula ner dom och lägga dom i en burk.
Om man använder tokade örter så ska man tänka på att dom är starkare än färska. Man brukar säga att 1 tesked torkad, mald eller stött örtkrydda motsvarar 1 deciliter hackad färsk ört.
Lämna ett svar