Med kryddan rosmarin kan man baka goda glutenfria Focaccia
Du kan baka en fantastiskt god glutenfri focaccia med rosmarin – och det blir både doftande, mjukt och rustikt. Här kommer ett enkelt och beprövat recept du kan använda, gärna i din bakverksamhet med fokus på glutenfritt.
🫓 Glutenfri focaccia med rosmarin
✅ Ingredienser:
-
25 g jäst (färsk)
-
5 dl ljummet vatten (ca 37°C)
-
2 msk olivolja (plus extra till pensling)
-
1 tsk salt
-
1 tsk honung eller agavesirap
-
Ca 500 g glutenfri mjölmix (gärna med stärkelse och psyllium, t.ex. Finax röd eller Semper grov)
-
1 msk psylliumfröskal (för struktur och saftighet)
-
Färsk rosmarin (repad från kvist)
-
Flingsalt till topping
👩🍳 Så här gör du:
-
Smula jästen i en bunke.
Tillsätt vatten, honung/sirap och rör om tills jästen lösts upp. -
Tillsätt olivolja, salt, psyllium och mjölmix.
Arbeta degen i maskin i ca 5–7 minuter. Den ska vara kladdig men inte rinnig. -
Låt jäsa under bakduk i ca 40–50 minuter.
-
Klä en form (eller plåt) med bakplåtspapper.
Häll ut degen och tryck ut den med fuktiga händer. Gör små gropar med fingrarna. -
Pensla rikligt med olivolja.
Strö över färsk rosmarin och flingsalt. -
Jäs ytterligare 20 minuter.
Sätt ugnen på 225°C (över- och undervärme). -
Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
Ytan ska bli gyllene och krispig. -
Låt svalna på galler. Servera ljummen med t.ex. olivolja och balsamvinäger – eller som bas till smörgåsar.
🌱 Variationstips:
-
Toppa med skivade oliver, soltorkade tomater eller karamelliserad lök.
-
Använd torkad rosmarin om du inte har färsk – men halvera mängden.
-
För extra protein: ersätt en del av mjölmixen med kikärtsmjöl eller mandelmjöl.
Vill du att jag hjälper dig skriva ett produktblad eller etikett till din egen glutenfria focaccia med ekologisk rosmarin – perfekt för försäljning? Jag fixar det gärna!
Lämna ett svar