rosmarin

Med kryddan rosmarin kan man baka goda glutenfria Focaccia

Du kan baka en fantastiskt god glutenfri focaccia med rosmarin – och det blir både doftande, mjukt och rustikt. Här kommer ett enkelt och beprövat recept du kan använda, gärna i din bakverksamhet med fokus på glutenfritt.


🫓 Glutenfri focaccia med rosmarin

✅ Ingredienser:

  • 25 g jäst (färsk)

  • 5 dl ljummet vatten (ca 37°C)

  • 2 msk olivolja (plus extra till pensling)

  • 1 tsk salt

  • 1 tsk honung eller agavesirap

  • Ca 500 g glutenfri mjölmix (gärna med stärkelse och psyllium, t.ex. Finax röd eller Semper grov)

  • 1 msk psylliumfröskal (för struktur och saftighet)

  • Färsk rosmarin (repad från kvist)

  • Flingsalt till topping


👩‍🍳 Så här gör du:

  1. Smula jästen i en bunke.
    Tillsätt vatten, honung/sirap och rör om tills jästen lösts upp.

  2. Tillsätt olivolja, salt, psyllium och mjölmix.
    Arbeta degen i maskin i ca 5–7 minuter. Den ska vara kladdig men inte rinnig.

  3. Låt jäsa under bakduk i ca 40–50 minuter.

  4. Klä en form (eller plåt) med bakplåtspapper.
    Häll ut degen och tryck ut den med fuktiga händer. Gör små gropar med fingrarna.

  5. Pensla rikligt med olivolja.
    Strö över färsk rosmarin och flingsalt.

  6. Jäs ytterligare 20 minuter.
    Sätt ugnen på 225°C (över- och undervärme).

  7. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
    Ytan ska bli gyllene och krispig.

  8. Låt svalna på galler. Servera ljummen med t.ex. olivolja och balsamvinäger – eller som bas till smörgåsar.


🌱 Variationstips:

  • Toppa med skivade oliver, soltorkade tomater eller karamelliserad lök.

  • Använd torkad rosmarin om du inte har färsk – men halvera mängden.

  • För extra protein: ersätt en del av mjölmixen med kikärtsmjöl eller mandelmjöl.


Vill du att jag hjälper dig skriva ett produktblad eller etikett till din egen glutenfria focaccia med ekologisk rosmarin – perfekt för försäljning? Jag fixar det gärna!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *