Glutenfria pepparkakor hur baka man dem?
Att baka glutenfria pepparkakor är både enkelt och riktigt gott – med rätt mjölmix och några justeringar får du krispiga, kryddiga kakor som smakar som klassiska pepparkakor, men utan gluten! ✨ Här är ett beprövat recept:
🍪 Glutenfria pepparkakor – recept
Ingredienser:
-
1 dl ljus sirap
-
1,5 dl socker
-
1 msk malen kanel
-
1 msk malen ingefära
-
1 tsk malen nejlika
-
150 g smör
-
1 tsk bikarbonat
-
1 dl kallt vatten
-
Ca 5–6 dl glutenfri mjölmix (gärna med stärkelse för smidighet, t.ex. Finax eller Semper)
Så här gör du:
-
Koka upp sirap, socker och kryddor i en kastrull. Rör om tills sockret smält.
-
Ta av från värmen och lägg i smöret i bitar. Rör tills det smält helt.
-
Lös bikarbonat i det kalla vattnet och rör ner i smeten.
-
Tillsätt mjölmixen, lite i taget, tills du får en smidig deg.
-
Låt degen vila i kylskåp över natten, gärna inplastad.
-
Kavla ut degen tunt på ett mjölat (glutenfritt) bakbord.
-
Stansa ut kakor i valfria former.
-
Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 175°C i ca 6–8 minuter, tills de fått fin färg.
Tips:
-
Om du vill ha en extra spröd konsistens: byt ut ½ dl av mjölet mot potatismjöl.
-
Kavla gärna mellan två bakplåtspapper för att undvika att degen fastnar.
-
Vill du ha dem mjukare? Grädda kortare tid.
-
För en extra touch: glasera med smält choklad eller kristyr!
Vill du även ha ett recept på glutenfri pepparkaksdeg som passar till pepparkakshus?
Lämna ett svar