Glutenfria pepparkakor

Glutenfria pepparkakor hur baka man dem?

Att baka glutenfria pepparkakor är både enkelt och riktigt gott – med rätt mjölmix och några justeringar får du krispiga, kryddiga kakor som smakar som klassiska pepparkakor, men utan gluten! ✨ Här är ett beprövat recept:


🍪 Glutenfria pepparkakor – recept

Ingredienser:

  • 1 dl ljus sirap

  • 1,5 dl socker

  • 1 msk malen kanel

  • 1 msk malen ingefära

  • 1 tsk malen nejlika

  • 150 g smör

  • 1 tsk bikarbonat

  • 1 dl kallt vatten

  • Ca 5–6 dl glutenfri mjölmix (gärna med stärkelse för smidighet, t.ex. Finax eller Semper)


Så här gör du:

  1. Koka upp sirap, socker och kryddor i en kastrull. Rör om tills sockret smält.

  2. Ta av från värmen och lägg i smöret i bitar. Rör tills det smält helt.

  3. Lös bikarbonat i det kalla vattnet och rör ner i smeten.

  4. Tillsätt mjölmixen, lite i taget, tills du får en smidig deg.

  5. Låt degen vila i kylskåp över natten, gärna inplastad.

  6. Kavla ut degen tunt på ett mjölat (glutenfritt) bakbord.

  7. Stansa ut kakor i valfria former.

  8. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 175°C i ca 6–8 minuter, tills de fått fin färg.


Tips:

  • Om du vill ha en extra spröd konsistens: byt ut ½ dl av mjölet mot potatismjöl.

  • Kavla gärna mellan två bakplåtspapper för att undvika att degen fastnar.

  • Vill du ha dem mjukare? Grädda kortare tid.

  • För en extra touch: glasera med smält choklad eller kristyr!


Vill du även ha ett recept på glutenfri pepparkaksdeg som passar till pepparkakshus?


3 svar till ”Glutenfria pepparkakor”

  1. […] Varför en lokal för glutenfritt […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *