Glutenfria och veganska plättar med hjortronsylt

Här kommer ett enkelt och gott recept på glutenfria och veganska plättar som passar perfekt med hjortronsylt – klassisk, frasig och ljuvlig frukost eller fika! 🥞✨


🌱 Glutenfria och veganska plättar

Ingredienser:

  • 2 dl glutenfri mjölmix (t.ex. finmix för vetebröd eller bovetemjöl)

  • 2 msk majsstärkelse (eller potatismjöl)

  • 2 tsk bakpulver

  • 1 nypa salt

  • 2 dl växtdryck (havre, mandel eller soja)

  • 2 msk neutral olja (t.ex. rapsolja eller kokosolja)

  • 1 msk lönnsirap eller agavesirap (valfritt, för sötma)

  • 1 tsk äppelcidervinäger eller citronjuice (ger fluffighet)


Gör så här:

  1. Blanda alla torra ingredienser i en skål.

  2. Tillsätt växtdryck, olja, sirap och äppelcidervinäger. Vispa ihop till en slät smet.

  3. Låt smeten vila 5 minuter så den tjocknar något.

  4. Hetta upp en plättlagg eller liten stekpanna och pensla med lite olja.

  5. Häll i små plättar och grädda på medelvärme tills ytan bubblar och kanterna börjar stelna, vänd och grädda andra sidan gyllene.

  6. Servera varma med en klick hjortronsylt och eventuellt lite vegansk grädde eller vaniljsås.


Tips:

  • Vill du ha extra fluffiga plättar kan du separera smeten i två delar och vispa lite kikärtsspad till fast skum (som äggvita) och vända ner försiktigt i smeten.

  • Hjortronsylt kan bytas ut mot andra bär eller fruktsylt efter smak.


Vill du ha fler frukostrecept eller veganska glutenfria efterrätter? Jag hjälper gärna!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *