Glutenfri cheesecake med blåbär

Här kommer ett komplett recept på Glutenfri cheesecake med blåbär – krämig, fräsch och perfekt både sommar och vinter.
Glutenfri cheesecake med blåbär 🍰
Ingredienser (8–10 bitar)
Botten
-
200 g glutenfria digestivekex
-
75 g smör, smält
Fyllning
-
600 g färskost (t.ex. Philadelphia)
-
2 dl crème fraîche
-
1,5 dl strösocker
-
3 ägg
-
2 tsk vaniljsocker
-
1 msk majsstärkelse (för stabilitet)
Blåbärstäcke
-
3 dl blåbär (färska eller frysta)
-
2 msk strösocker
-
1 msk citronsaft
-
1 msk potatismjöl + 2 msk vatten (för redning)
Gör så här
1. Botten
-
Sätt ugnen på 175°C.
-
Krossa de glutenfria digestivekexen fint, gärna i en matberedare.
-
Blanda med smält smör och tryck ut blandningen i en springform (ca 24 cm) med bakplåtspapper i botten.
-
Förgrädda botten i ca 8 minuter och låt svalna något.
2. Fyllning
-
Vispa färskosten med socker och vaniljsocker tills det blir krämigt.
-
Tillsätt äggen, ett i taget, och rör försiktigt.
-
Vänd ner crème fraîche och majsstärkelse.
-
Häll smeten över den förgräddade botten.
3. Gräddning
-
Grädda i mitten av ugnen ca 40–45 minuter. Kakan ska vara fast i kanterna men lite dallrig i mitten.
-
Låt svalna och ställ sedan i kylskåp minst 4 timmar, gärna över natten.
4. Blåbärstäcke
-
Koka upp blåbär, socker och citronsaft i en kastrull.
-
Rör ut potatismjöl i vattnet och tillsätt under omrörning. Låt sjuda tills det tjocknar (koka inte hårt).
-
Låt svalna helt innan du breder ut blåbärstäcket över den kylda cheesecaken.
💡 Tips:
-
Vill du ha extra sommarkänsla? Garnera med färska blåbär och citronmeliss.
-
Du kan byta blåbären mot hallon, jordgubbar eller en mix av bär.
Om du vill kan jag även göra en variant utan ugn på denna cheesecake så den blir ännu enklare och svalare till sommaren. Vill du att jag tar fram den?
Här är en FAQ om Glutenfri cheesecake med blåbär:
FAQ – Glutenfri cheesecake med blåbär
1. Kan jag använda frysta blåbär?
Ja, men låt dem tina och rinna av innan du gör blåbärstäcket, annars kan det bli för mycket vätska.
2. Går det att göra cheesecaken utan ugn?
Ja, du kan göra en no-bake-variant med gelatin eller agar-agar som stabiliseringsmedel.
3. Kan jag byta ut färskosten?
Du kan använda mascarpone för en rikare smak eller kvarg för en lite lättare variant.
4. Hur länge håller en glutenfri cheesecake?
I kylskåp håller den i 3–4 dagar, täckt med plastfolie eller i en tät burk.
5. Kan jag frysa cheesecaken?
Ja, men frys den helst utan blåbärstäcke. Lägg på täcket efter upptining.
6. Är alla digestivekex glutenfria?
Nej, välj en variant som är tydligt märkt glutenfri.
7. Kan jag göra den laktosfri också?
Ja, använd laktosfri färskost, crème fraîche och smör.
Lämna ett svar